Scouts Hoeilaart vliegt er weer in!


Beste scoutsvrienden, hier zijn we EINDELIJK weer! 

 

Het was een bewogen en moeilijk jaar voor iedereen en ook voor de scouts. Corona heeft heel wat roet gegooid in de organisatie van onze wekelijkse vergaderingen en kamp. Desondanks hebben we er toch weer een leuk kamp van kunnen maken, we hebben ons weer geweldig geamuseerd en dat is tenslotte waar het allemaal om draait!  MAAR eindelijk mogen we weer van start met onze wekelijkse vergaderingen.  Momenteel zijn er van Scouts en Gidsen Vlaanderen uit enkele regels opgesteld voor de maand september. Hieronder vatten we deze even samen, samen met de regels die wij zelf als leidingsploeg hebben opgesteld.  In september zullen er meer beslissingen vallen in verband met jeugdwerking, deze zullen dan zeker ook in rekening genomen worden en door gecommuniceerd worden naar jullie.

We bedanken graag de rest van onze leidingsploeg die samen met de hoofdleiding er steeds weer een schitterend jaar van proberen maken. Ook bedanken we graag de ouders, voortrekkers, fourage, sympathisanten, sponsors, gemeente Hoeilaart en natuurlijk onze leden voor al het vertrouwen in ons. We hopen vanuit de grond van ons hart dat we dit jaar samen weer alles uit ons scoutsjaar zullen kunnen halen. De scouts bestaat dit jaar 46 jaar en wij hopen er nog veel jaartjes bij te doen!  

We vragen iedereen om deze mail aandachtig door te lezen zodat jullie goed op de hoogte zijn van alle relevante informatie van het komende jaar.
 

De Korrel

Zoals jullie merken is de vertrouwde Korrel, waarin jullie steeds alle informatie voor de komende twee maanden terug kunnen vinden, nog afwezig. Door de coronamaatregelen hebben wij namelijk iets meer organisatorisch werk en zal deze met wat vertraging in jullie mailbox belanden. In het vervolg van deze mail staat wel nog steeds alle relevante info met betrekking tot de maand september en de algemene jaarwerking.
 

Coronamaatregelen

 • Wie ziek is (hoesten, niezen, hoofdpijn, koorts, ...) blijft thuis! Dezelfde deelnemersvoorwaarden als op kamp gelden voor activiteiten.
 • Net zoals op kamp zullen de activiteiten doorgaan in bubbels van max. 50 personen. 
 • We zullen goed de hygiënemaatregelen opvolgen (handen wassen voor én na elke activiteit, bij tussendoortjes en voor en na elk toiletbezoek). 
 • Kinderen boven de 12 zullen bij het aankomen, bij verplaatsing, bij toiletbezoek en bij vertrek altijd een mondmasker moeten dragen.
 • In de eigen bubbel moet geen mondmasker gedragen worden. 
 • Contact met externen wordt zo veel mogelijk vermeden. 
 • Graag willen we vragen aan de ouders om ook ten allen tijden een mondmasker te dragen bij het afzetten en ophalen van de kinderen of afstand te houden indien te voet/met de fiets en niet te blijven plakken!
 • We willen ook vragen om zo veel mogelijk in de auto te blijven zitten en je kind gewoon af te zetten en op te pikken (het kiss en ride principe).

Het zou kunnen dat er wat aanpassingen zijn aan de locatie, dagen en uren wanneer de scouts zal doorgaan zodat we ten allen tijden genoeg plek hebben en genoeg afstand kunnen houden. Deze informatie vind je terug in de korrel per tak.

Overgangsspel

Hoe starten wij traditiegetrouw het scoutsjaar? Met het overgangsspel natuurlijk! Dit is niet enkel voor de kinderen die overgaan naar een volgende tak maar voor iedereen die reuze graag zijn/haar nieuwe leiding van dit jaar wil ontdekken en leren kennen. We hebben een heus spel voorbereid, vergeet zeker je scoutsdas niet aan te doen! We spreken zondag 20 september om 14u af aan het station van Groenendaal.  12+ draagt een masker bij aankomst. Iedereen die aankomt zal zich direct naar zijn bubbel moeten begeven: je begeeft je naar de bubbel die overeenkomt met de tak waar je dit jaar zal inzitten, dus niet degene waar je het afgelopen jaar in zat! Aan de ouders willen we nogmaals vragen om in de auto te blijven zitten of afstand te houden indien te voet/met de fiets. Omwille van de coronamaatregelen vragen wij dat nieuwe leden deze vergadering nog even aan zich voorbij laten gaan, aangezien er van ons verwacht wordt dat wij over een medische steekkaart beschikken van alle aanwezige leden. Voor de leden van het voorbije jaar is dit natuurlijk reeds het geval.
 

Startdag

De startdag zal zoals gewoonlijk doorgaan het eerste weekend van oktober (zondag 4 oktober). We spreken af in het park van Hoeilaart, afhankelijk van de tak zal dit ofwel aan de kant van het gemeentehuis of aan de kant van de post zijn, meer info hierover verschijnt in de korrel. De corona regels blijven gelden. We zullen met verschillende tijdsloten werken zodat er niet gemixt wordt tussen de bubbels en zodat de ouders met de nodige maatregelen hun kind kunnen inschrijven, vragen kunnen stellen aan de hoofdleiding en eventueel een das, T-shirt of tweedehands kleding kunnen kopen. Inschrijven moet niet noodzakelijk op de startdag zelf, je kan je ook veilig thuis inschrijven via onze site. Voor degene die zich thuis kunnen inschrijven lijkt het ons beter om dit thuis te doen. 

De tijdsloten: 

 • Kapoenen: 10u30-12u

 • Welpen: 11u-12u30

 • Wolven: 12u-13u30

 • Jongverkenners: 12u30-14u

 • Verkenners: 13u-14u30

Pelouse Douce

Onze hippe, gezellige zomerbar is terug van weggeweest! Iets later op het jaar dan gewoonlijk vindt de zomerbar, in samenwerking met Kontrol, plaats op 26 september in het park van Hoeilaart. Ondanks dat dit natuurlijk geen scoutsactiviteit is, zijn jullie meer dan welkom om te genieten van een lekker drankje en muziek! Omwille van Corona is het iets anders georganiseerd en werken we met inschrijvingen en tijdsloten. Reserveer binnenkort je tijdslot (14u-16u30, 17u-19u30 en 20u-1u). Voor de reservering en meer info hou zeker de facebookpagina (https://www.facebook.com/events/3196715060408016) in de gaten! Tot dan!!!

 

Inschrijvingsformulier - ledenstop

Zoals gezegd, verlopen de inschrijven opnieuw digitaal. Vanaf dit jaar maken we gebruik van het gloednieuwe systeem Stamhoofd, speciaal ontworpen voor het eenvoudig organiseren van inschrijvingen voor jeugdbewegingen. Wij zijn momenteel bezig met nog enkele dingen op punt te stellen en zullen later een mail versturen met de nodige instructies voor de inschrijvingen. Om onze vergaderingen zowel voor leiding als voor leden aangenaam te houden, werken wij dit jaar weer met een ledenstop. Dit betekent dat het voor nieuwe inschrijvingen aangeraden is om dit zo snel mogelijk uit te voeren van zodra deze openen, vooral voor de jongere takken. Indien de groep vol zit wordt er gewerkt met een wachtlijst.

T-shirts & dassen

Er zijn nog echte mooie, rode T-shirts van scouts Hoeilaart in stock. Jullie zijn niet verplicht er eentje te kopen. Degene die dit wel graag willen, mogen deze op de startdag kopen. Een T-shirt kost €10 (liefst gepast en cash, of via de bancontact app te betalen). Onze dassen kan je enkel bij ons kopen, zowel tijdens de startdag als tijdens het jaar. Deze kosten €11 (liefst gepast en cash, of via de bancontact app te betalen). In tegenstelling tot de T-shirts wordt van elk lid verwacht dat ze een scoutsdas aanhebben tijdens de activiteiten. 

Lidgeld

Het lidgeld zal dit jaar 34 euro bedragen, hiermee is elk lid verzekerd en ontvangt iedereen de nodige kentekens. We zullen dit jaar vragen om een gestructureerde mededeling toe te voegen aan de overschrijving, specifieke instructies krijgt u wanneer u uw kinderen online hebt ingeschreven. Het is dus zeker nog niet de bedoeling om dit nu al te storten.

Verminderd lidgeld & korting voor jeugdactiviteiten

Wij zijn van mening dat elk kind het recht heeft om zich superhard te amuseren tijdens onze scoutsactiviteiten, ongeacht de financiele situatie van het gezin (of een eventuele fysieke of mentale beperking, zie verder in deze mail). Daarom lijsten wij even op wat de mogelijkheden zijn tot financiele compensatie voor de gemaakte kosten tijdens het scoutsjaar. Voor de eerste twee systemen gelden er voorwaarden op het gezinsinkomen, maar terugbetaling via de mutualiteit of belastingsvermindering met behulp van de fiscale attesten zijn natuurlijk door iedereen te gebruiken.

 • Verminderd lidgeld: Wij begrijpen dat de kost van het lidgeld hoog kan oplopen voor een gezin. Je hebt dan ook de mogelijkheid om bij de inschrijving van je zoon/dochter "verminderd lidgeld" aan te vragen. In dit geval dien je niet het volledige bedrag over te schrijven. Deze regeling gaat uit van Scouts en Gidsen Vlaanderen zelf en heeft dus geen effect op onze werking. Voor vragen hierover kan je steeds de hoofdleiding contacteren.
 • Korting voor jeugdactiviteiten: Ook Gemeente Hoeilaart wil jeugdwerking voor iedereen betaalbaar houden en heeft een systeem op poten gesteld waarbij het mogelijk is om de helft van het lidgeld of kampgeld terugbetaald te krijgen, indien aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Alle info hierover is te vinden op onze site: https://scoutshoeilaart.be/inschrijven/korting-voor-jeugdactiviteiten-0.
 • Mutualiteit: Vaak betaalt uw mutualiteit een vast jaarlijks bedrag terug voor jeugdwerking. Vraag hiervoor meer info bij de mutualiteit waarbij u aangesloten bent.
 • Fiscale attesten: De kosten van het scoutskamp kunnen met behulp van een fiscaal attest ingegeven worden bij uw belastingen, hetgeen betekent dat deze kost van uw belastbaar bedrag afgetrokken wordt. Het attest van 2019, alsook verdere instructies, is te vinden op https://scoutshoeilaart.be/inschrijven/fiscaal-attest. Het attest van 2020 zal hier ook tijdig gepubliceerd worden.
 

Aanwezigheid op de scouts 

Helaas merkt de leiding vaker dat sommige kindjes niet veel naar onze zondagse activiteiten komen maar zich op het einde van het jaar wel inschrijven voor het kamp. We hebben daarom besloten dit jaar opnieuw een minimum aanwezigheid in te voeren. We verwachten dat iedereen minstens 12 keer geweest is om mee te mogen op kamp. We doen dit zodat wij de leden beter leren kennen en zij ons, dit maakt het voor ons allemaal heel wat aangenamer. De leiding en groepsleiding staat steeds open om te luisteren naar eventuele uitzonderingen. Alvast bedankt om deze regel te respecteren.

Website 

We vinden het belangrijk om jullie steeds van alles tijdig op de hoogte te stellen en doen dan ook ons uiterste best om de website (https://www.scoutshoeilaart.be/) zo duidelijk mogelijk te houden en alles op tijd te uploaden, alsook te communiceren via e-mail. Foto’s zullen we vanaf nu dan ook proberen delen via de website. Nu gebeurt dit via Google Drive. 

Akabe Tak

Voor het eerst in 46 jaar organiseren wij een Akabe (Anders Kan Best) Tak, om het motto ‘’Iedereen welkom’’ extra kracht bij te zetten! Het doel van deze tak is het aanbieden van een geweldige scoutservaring op maat van kinderen met een mentale of fysieke beperking. We verwelkomen nieuwe leden met open armen. Ken je nog iemand of ben je zelf geïnteresseerd? Aarzel zeker niet en contacteer ons of stuur een mailtje naar akabehoeilaart@hotmail.com

Kamp

Graag willen wij jullie de datum van kamp al meedelen zodat jullie hier rekening mee kunnen houden. Dit jaar zal het kamp 2 daagjes later vallen, dit vooral om praktische redenen.  Voor het klein kamp (kapoenen, welpen, wolven) zal dit zijn van 3 tot 9 juli en voor groot kamp (jongverkenners, verkenners) van 3 tot 12 juli
 

Hoofdleiding

Zoals sommige onder jullie al weten geven Anne en Charlotte, de hoofdleiding van vorig jaar, de fakkel door. Dit jaar zullen wij, Janne Vandenborre en Senne Trappeniers, het van hun overnemen. Wij hebben heel veel zin in deze nieuwe uitdaging. We gaan zo goed mogelijk ons best doen om alles in goede banen te leiden en er ondanks de corona toch een supergeweldig jaar van te maken. Wij hebben er alvast zeer veel zin in en willen ook graag de groepsleiding van vorig jaar bedanken voor al hun tijd en inzet voor de scouts.

Wij zijn steeds een aanspreekpunt waar je terecht kan indien vragen. De takleiding, tentenmeesters of materiaalmeesters staan ook steeds ter jullie beschikking. 

 

Ziezo, hierbij alle belangrijke info die jullie moeten hebben om het jaar goed te starten. We begrijpen dat dit voor sommigen wat veel info in een keer is en er eventueel nog vragen onbeantwoord kunnen blijven. Aarzel in dat geval niet om ons te contacteren. 

 

Je kan ons steeds bereiken per e-mail: vvksmdekorrelaar@hotmail.com of per telefoon: 

Janne Vandenborre: 0471505518 

Senne Trappeniers: 0476086753